Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940


Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;


 Πολλοί δεν γνωρίζουν την τεράστια σημασία της σημερινής εθνικής μας επετείου. Tην 28η Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης Grachi έδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Iταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική επικράτεια προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του ελλαδικού χώρου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διάβασε το τελεσίγραφο και απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση «Alors, c'est la guerre» που σημαίνει «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος». Η άρνηση αυτή πέρασε στην ιστορία με τη λέξη «ΟΧΙ»! Δύο ώρες αργότερα η Ελλάδα μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-1

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, όπου η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις εισβολείς, συνεχίστηκε ως Ελληνο-ϊταλο-γερμανικός πόλεμος, ή ορθότερα επί της ουσίας Ελληνο-Ιταλο-αλβανο-γερμανο-βουλγαρικός πόλεμος.



Ο πόλεμος αυτός ήταν προϊόν της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία και που άρχισε να εκδηλώνεται με την έναρξη του Β' Π.Π.και ειδικότερα μετά τη συνομολόγηση του Χαλύβδινου Συμφώνου. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιγμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες
. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας[3]. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.

Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά τηςΣοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.


 Πηγή: http://www.newsnowgr.com/article/251512/28i-oktovriou-1940-ti-giortazoume-simera.html

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤ !!!

Ερώτηση 1
Τα δεδομένα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καταστάσεις και να πάρουμε αποφάσεις.
Σωστό o Λάθος o

Ερώτηση 2
Ποια από τα παρακάτω είναι δεδομένα και ποια πληροφορίες;
A. Χρήστος Αγγέλης Α1, Δημήτρης Σπύρου Α1
B. Μαρία Πετράκη - απουσίες 50
Γ. Γιάννης Βλάχου προάγεται από την ΣΤ’ τάξη με γενικό βαθμό 9,7.
Δ. Αγώνα; ποδοσφαίρου ΟΣΦΠ-ΠΑΟ στις 16/1/2008 έληξε 4-0.
Ε. Κούκλα Barbie




Ερώτηση 3
Συνδέστε κατάλληλα τις φράσεις δεδομένα που ακολουθούν ώστε να παραχθεί πληροφορία:

Α. Αύριο
1. εκπαιδευτικός Β’θμιας Εκπ/σης.
Β. Ζαχαροπλαστείο «Φρέσκο »
2. προβλέπεται χιονόπτωση
Γ. Δημοτικές εκλογές Ν. Σμύρνης
3. τιμή προσφοράς 5000€
Δ. Αυτοκίνητο Fiat Punto του 2003
4. Σάμου 14 . Σμύρνη
Ε. Κατερίνα Σωτηροπούλου
5. υποψήφια δήμαρχος Κατσέλη Νόρα

Ερώτηση 4 
Θέλετε να αγοράσετε ένα παγωτό, και ένα περιοδικό από το ψιλικατζίδικο. Έχετε 5€ στο πορτοφόλι σας. Φτάνοντας στο ψιλικατζίδικο, διαπιστώνεται ότι το περιοδικό κοστίζει 2€ και το παγωτό 1,5€. Η αγορά ολοκληρώνεται και επιστρέφετε στο σπίτι σας.
Συμπληρώστε τον πίνακα με βάση το παραπάνω περιστατικό.
Δεδομένα
Επεξεργασία
Πληροφορίες



Ερώτηση 5
 O υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ταχύτερα από τον άνθρωπο.
Σωστό o Λάθος o


Ερώτηση 6  
 Τι είναι πρόγραμμα;
________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Ερώτηση 7 
 Τι είναι το Hardware;
α) Είναι κάθε πρόγραμμα που είναι φορτωμένο στον υπολογιστή
β) Είναι το κάθε τμήμα του εξοπλισμού του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
γ) Είναι οι εντολές που δίνουμε στον υπολογιστή για να εκτελέσει μια εργασία.
 
 
Ερώτηση 8  
Τι είναι το λογισμικό ενός υπολογιστή.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Στις απαντήσεις σας να γράψετε το όνομα και το επίθετό σας.
 Το αρχείο word θα το στείλετε με email στη διεύθυνση dimotiko19@gmail.com με θέμα το ονοματεπώνυμο σας και το τμήμα σας το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25/10/2013 (κάντε ότι ακριβώς σας ζητά η άσκηση γιατί θα βαθμολογηθεί)


                               ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

3 star girls

Μην μας χάσετε αυτό το Σάββατο και αυτή την Δευτέρα τις 
3 stars girls live 
τα απίστευτα ανέκδοτα και τα υπέροχα τραγούδια μας.

                                                                   την Δευτέρα 16:00 - 17:00
                                                                                 και
                                                                   το Σαββατο 12:00 - 13:00

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΙΔΙΑ

ΜΗΝ  ΞΕΧΑΣΕΤΕ  ΤΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ  ΚΑΙ   ΚΑΘΕ   ΣΑΒΒΑΤΟ   ΝΑ   ΔΕΙΤΕ 
ΤΑ  ΣΟΥΠΕΡ   ΠΑΙΔΙΑ  ΓΙΑ  ΠΡΩΤΗ  ΦΟΡΑ  ΣΕ  ΟΛΟΙ  ΤΗ  ΣΧΟΛΙΚΗ   ΧΡΟΝΙΑ.
ΚΑΘΕ  ΣΑΒΒΑΤΟ  ΘΑ  ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ  ΑΝΕΚΔΟΤΑ  ΚΑΙ  ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ.
                                                               

                                              ΑΠΟ  ΤΙΣ  6:00  ΕΩΣ  ΤΙΣ  7:00

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ένα… χωράφι στην ταράτσα!

Η πράσινη ανάπτυξη και η αρχιτεκτονική που ασπάζεται εν πολλοίς την προστασία του περιβάλλοντος έχουν να καταδείξουν σπουδαίες δημιουργίες ανά τον κόσμο, με κάθετους κήπους, ολάνθιστα μπαλκόνια ακόμα και κτήρια που πρασινίζουν ολόκληρα. Σε αυτό το μήκος κύματος μια φάρμα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου οι δημιουργοί της καλλιεργούν λαχανικά και βότανα στην… ταράτσα ενός κτηρίου! Η περίφημη Brooklyn Grange Farm αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, ενώ κάνει παράλληλα πολύ υπερήφανους τους δημιουργούς της.
perierga.gr - Ένα… χωράφι στην ταράτσα!
«Μεταφέρουμε χώμα στην ταράτσα, εμπλουτίζουμε με συστατικά και κατόπιν φυτεύουμε τους σπόρους που θέλουμε και καλλιεργούμε τα φυτά. Η παραγωγή μας είναι ικανοποιητική και έχουμε πολλούς πελάτες, τόσο αγοραστές των προϊόντων όσο και καταναλωτές στο μίνι εστιατόριο που έχουμε δημιουργήσει δίπλα», αναφέρουν οι πρωτεργάτες της δράσης αυτής που δεν είναι απλά ένα… αγρόκτημα αλλά ένα ολοένα και αυξανόμενο σε μέλη κίνημα. Φρέσκα, βιολογικά προϊόντα σε ένα χωράφι πάνω στην ταράτσα που… στρώνει στη συνέχεια τραπέζια και μαγειρεύει λαχταριστά πιάτα με ολόφρεσκα υλικά!

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

STAR BOYS

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/10/2013  ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΜΠΤΕΣ ΤΟΥΣ STAR BOYS LIVE ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ. ΜΕ ΑΠIΘΑΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ , ΔΙΚΑ ΜΑΣ REMIX KAI ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΔΩΡΑ
 ΣΤΙΣ 20:30 ΜΕ 21:30.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ένα εστιατόριο στα δέντρα.

 Εάν θέλετε να αφήσετε όλα τα προβλήματά σας πίσω και να αισθανθείτε κοντά στη φύση δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το εστιατόριο του ξενοδοχείου Soneva Kiri στην Ταϊλάνδη.Είναι μάλλον το μοναδικό εστιατόριο στον κόσμο που βρίσκεται πάνω σε δέντρο, σε ύψος 5 μέτρων από το έδαφος, και ο σερβιτόρος έρχεται για να σας πάρει παραγγελία περπατώντας πάνω σε σχοινί! 


Ένα εστιατόριο πάνω σε δέντρο!

Ένα εστιατόριο πάνω σε δέντρο!


Ένα εστιατόριο πάνω σε δέντρο!



Ένα εστιατόριο πάνω σε δέντρο!

Τα πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!

Το νερό που βρίσκεται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και πέφτει προς χαμηλότερα εδάφη αποκτά δυναμική ενέργεια. Η χρήση της μάλιστα ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια (για την άλεση σιτηρών με νερόμυλους αλλά και για την άρδευση καλλιεργειών) ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Σήμερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 16 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Κίνα είναι η πρώτη παραγωγός. Υδροηλεκτρικοί σταθμοί ανά τον κόσμο δείχνουν τον κύκλο του νερού, όπως επιτυγχάνεται στη φύση και χρησιμοποιείται στη ζωή των 

Το νερό που βρίσκεται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και πέφτει προς χαμηλότερα εδάφη αποκτά δυναμική ενέργεια. Η χρήση της μάλιστα ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια (για την άλεση σιτηρών με νερόμυλους αλλά και για την άρδευση καλλιεργειών) ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Σήμερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 16 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Κίνα είναι η πρώτη παραγωγός. Υδροηλεκτρικοί σταθμοί ανά τον κόσμο δείχνουν τον κύκλο του νερού, όπως επιτυγχάνεται στη φύση και χρησιμοποιείται στη ζωή των ανθρώπων.

1. Three Gorges Dam, Κίνα
perierga.gr - Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!
2. Itaipu Dam, Βραζιλία & Παραγουάη
perierga.gr - Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!
3. Guri Dam, Βενεζουέλα
perierga.gr - Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!
4. Tucuruí Dam, Βραζιλία
perierga.gr - Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!
5. Grand Coulee Dam, ΗΠΑ
perierga.gr - Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!
6. Sayano–Shushenskaya Dam, Ρωσία
perierga.gr - Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!
7. Longtan Dam, Κίναperierga.gr - Τα 7 πιο εντυπωσιακά υδροηλεκτρικά έργα!

Νερό και φωτιά σε μια απίθανη συνύπαρξη!

Ο καλλιτέχνης Jeppe Hein κατάφερε να κάνει δύο αντίθετα στοιχεία να συνυπάρχουν αρμονικά: Το νερό και τη φωτιά. Με έδρα το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη, ο Jeppe αφήνει τους θεατές να μαντέψουν πώς είναι δυνατόν να πετάγεται το νερό φλεγόμενο στο σιντρινβάνι, προκαλώντας δέος στους θεατές.

Ο καλλιτέχνης Jeppe Hein κατάφερε να κάνει δύο αντίθετα στοιχεία να συνυπάρχουν αρμονικά: Το νερό και τη φωτιά. Με έδρα το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη, ο Jeppe αφήνει τους θεατές να μαντέψουν πώς είναι δυνατόν να πετάγεται το νερό φλεγόμενο στο σιντρινβάνι, προκαλώντας δέος στους θεατές.
perierga.gr - Νερό και φωτιά σε μια απίθανη συνύπαρξη!
Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι το έργο του έχει ως στόχο να «προκαλέσει έκπληξη στον κόσμο και να κάνει τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν αυτό που βλέπουν». Το σιντριβάνι που βλέπετε είναι στην ουσία μια εγκατάσταση τέχνης όπου στην κορυφή του νερού που βγαίνει από τον πίδακα εμφανίζονται φλόγες ως αποτέλεσμα μιας μικρής δόση φυσικού αερίου που υπάρχει μέσα στο νερό, καθιστώντας το εύφλεκτο.