Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Η Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικά φίλμ

maxi kritis 1 
Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.
Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.
Στην κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, που αποτελούσε μέρος της εφαρμογής της «Επιχείρησης Ερμής», θα συμβάλλει η παρουσία στο νησί μόνο μερικών ταγμάτων άπειρων νεοσύλλεκτων και μικρών στρατιωτικών μονάδων, που αυτοβούλως βρίσκονταν εκεί, καθώς είχε προηγηθεί με διαταγή της κατοχικής κυβέρνησης, ο αφοπλισμός του νησιού και η απαγόρευση της εκεί μετάβασης της Μεραρχίας Κρητών, που είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο. Η σθεναρή αντίσταση των Κρητών οδήγησε σε πρωτοφανούς αγριότητας αντίποινα των Γερμανών, με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα της Κανδάνου (3 Ιουνίου 1941). Σε ένδειξη συμβολικής αντίδρασης στο γεγονός της κατοχής της Κρήτης, τη νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, οι τότε φοιτητές ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ και ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ προβαίνουν σε υπεξαίρεση της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη των Αθηνών. (Δείτε σχετικό ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ στην ταινιοθήκη της Ελλάδος)
Ένα ιστορικό φιλμ με τίτλο Unternehmen Kreta German Invasion Of Crete (1941) παρήγαγε η ναζιστική προπαγανδιστική μηχανή ώστε να “στρογγυλέψει” τις αιχμές της πύρρειας νίκης των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης. Το φιλμ αυτό έχει ψηφιοποιηθεί και διατίθεται στο youtube μέσω του καναλιού της British Pathe. Δείτε το παρακάτω.
 Πέρα από τη γερμανική οπτική, πλέον στη διάθεση του κοινού υπάρχει ένα αμερικανικό διαβαθμισμένο φιλμ- αναφορά της εποχής που εξέταζε αυτό ακριβώς το ζήτημα: της κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Το φιλμ παρήγαγε ο τομέας Έρευνας και Ανάλυσης του Office of Strategic Services (OSS) των ΗΠΑ, πρόδρομος της CIA. Το Film Report “Unternehmen Merkur” για την Επιχείρηση Ερμής έδινε έμφαση πάνω στον τρόπο υπερίσχυσης των Γερμανών δυνάμεων έναντι στις Συμμαχικές Δυνάμεις που βρίσκονταν στο νησί από τη Βρετανία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε από τους Γερμανούς ήταν η μοναδική στα χρονικά αεραποβατική επιχείρηση που υπερίσχυσε των χερσαίων δυνάμεων αλλά με ιδιαίτερα σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.




Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 19ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

«Πρώτα το σχολείο και μετά όλα τ’ άλλα»

51-2Επίσκεψη στο 19ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποίησε χθες ο Τάσος Παγώνης, έχοντας μάλιστα μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τους μαθητές, που μάλιστα έθεσαν μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα, μεταξύ άλλων αφορούσαν τραυματισμούς αλλά και τις συνθήκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δείχνοντας ενημερωμένοι και γενικώς να ευχαριστιούνται την επαφή που είχαν με τον ποδοσφαιριστή του ΑΟΧ. Ο Παγώνης μίλησε στα παιδιά για το πώς θα μπορούν κατά τη διάρκεια της μαθητικής τους σταδιοδρομίας να είναι καλοί τόσο στο σχολείο όσο και στον αθλητισμό, λέγοντάς τους ότι παράλληλα με τη δική του ενασχόληση με το ποδόσφαιρο ήταν πρώτος μαθητής στη γενέτειρά του, όντας σημαιοφόρος στο δημοτικό και το γυμνάσιο. «Πρώτα το σχολείο και μετά όλα τ’ άλλα», τόνισε χαρακτηριστικά στους μαθητές ο 30χρονος ποδοσφαιριστής, που υπέγραψε δεκάδες αυτόγραφα ενώ παρέδωσε στους δασκάλους του σχολείου μία φανέλα του ΑΟΧ.
Σε ό,τι αφορά τον Παγώνη να σημειωθεί ότι δεδομένα θα συνεχίσει στην ομάδα και τη νέα χρονιά και μάλιστα όπως και πέρυσι, είναι από τους πρώτους που έχουν συμφωνήσει ώστε να παραμείνει, άρα προφανώς έχει και μια βαθύτερη σημασία ότι ειδικότερα ο Θεσσαλονικιός αμυντικός πραγματοποίησε αυτή την επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο εκπροσωπώντας την ομάδα του.

 

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΑΔΟΝΤΑΚΗ ΣΤΟ webradio19!!!



Αγαπητοί φίλοι από το radio19,
Μέσα στην ένταση του 3ου τελικού δεν πρόλαβα να σας 
ευχαριστήσω για την πολύ δυναμική παρουσία σας στις 
κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου κλαδισού...
Σε κάθε αγώνα που συμμετέχει κάποιος κατεβαίνει με 
σκοπό να κερδίσει τον συγκεκριμένο αγώνα.
Δεν γίνεται όμως στην ζωή όλα να έρχονται
 "εκ δεξιών" αλλιώς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να 
πάρουμε αλλά σπουδαία μαθήματα όπως αυτό της 
συναισθηματικής διαχείρισης μετά από μια ήττα..
Σε έναν αθλητή ακόμα και σε αυτούς ερασιτεχνικού 
επιπέδου, όπως εγώ ,πάντα στοιχίζει μια ήττα όταν 
αυτή γίνεται μπροστά στον κόσμο που τον αγαπά και 
τον στηρίζει, κυρίως γιατί δεν μπορεί να επιστρέψει 
την αγάπη την οποία εκλαμβάνει στο βαθμό που θέλει..
Πριν καιρό(όταν έγινε η συνέντευξη ) είχα δώσει 
μια υπόσχεση για το όμορφο δώρο που είχατε 
προσφέρει..
Να ξέρετε ότι ήθελα να φορέσω το μπλουζάκι, 
στην έδρα μας, στον Κλαδισό. Αυτό δεν έγινε 
όπως είδατε και εσείς. Το μπλουζάκι όμως 
ταξίδεψε μέχρι τις Μοίρες  Ηρακλείου και ολοκλήρωσε, 
ευτυχώς, τον σκοπό του..
Σας ευχαριστώ και προσωπικά αλλά εκ 
μέρους της ομάδας μου για όλα.
Περιμένω να τα πούμε και από κοντά,
Ο φίλος σας
Μανώλης Αδοντάκης