Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάιος, 2024

Δημιουργούμε δικά μας παιχνίδια με την Ώρα Κώδικα

Οι μαθητές-τριες της Δ' Δημοτικού, μετά από μια σειρά μαθημάτων στις έννοιες προγραμματισμού (πχ κώδικας , δομή επανάληψης , προγραμματισμός με γεγονότα ), έφτιαξαν τα δικά τους παιχνίδια στην Ώρα Κώδικα (code.org) στο πλαίσιο του μαθήματος ΤΠΕ. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε!! Help the dinosaur από τη Φιλαρέτη και τη Μαριτίνα! Σώσε τη γάτα από την Ειρήνη και την Ελπινίκη! Το νανάκι από την Ελισσάβετ και τη Μαρίλια! Ποδόσφαιρο από τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη! Μονόκερος από την Ειρηάνα! Μινώταυρος από τον Σωτήρη και τον Γιώργο! [Το άρθρο αυτό θα εμπλουτίζεται κάθε φορά που είναι έτοιμο κάποιο νέο παιχνίδι].

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ

Εικόνα
  Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος εικαστικός/ γλύπτης κ. Γιάννης Μαρκαντωνάκης, η τάξη μας επισκέφθηκε το ατελιέ του. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη, να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα έργα του και να ξεναγηθούν σε αυτόν τον υπέροχο χώρο τέχνης. Τα παιδιά αφού ξεναγήθηκαν και περιηγήθηκαν στην έκθεση συμμετείχαν ενεργά συνεισφέροντας στη δημιουργία του πιο ιδιαίτερου ίσως έργου του κ. Μαρκαντωνάκη. Συγκεκριμένα πρόκειται για το πορτρέτο του Αντόνιο Ταμπούκι του αγαπημένου συγγραφέα του καλλιτέχνη το οποίο είναι φτιαγμένο από ένα εκατομμύριο και πλέον ψηφίδες από χαρτάκια ρολογιών, από το καντράν τους. Τα παιδιά κόλλησαν κι αυτά από μία ψηφίδα συμμετέχοντας έτσι σε αυτό το ιδιαίτερο έργο. Τέλος κλήθηκαν να δημιουργήσουν σκίτσα με το πορτρέτο του κ. Μαρκαντωνάκη τα οποία ο καλλιτέχνης είχε σκοπό να εκθέσει και οι μαθητές/τριες τα πήγαν περίφημα.  

Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Εικόνα
Στην τάξη μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου διαβάσαμε το παραμύθι η παλέτα των συναισθημάτων. Στο παραμύθι η ηρωίδα συχνά έκλαιγε χωρίς να ξέρει ακριβώς το γιατί και κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει τι αισθανόταν ώσπου μία μέρα ένας ζωγράφος της έδειξε πως μέσα μας υπάρχουν χιλιάδες συναισθήματα τα οποία και πρέπει αφού τα ξεχωρίσουμε να τα εξωτερικεύουμε. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα συναισθήματα τα οποία καθημερινά μας κατακλύζουν και στόχος ήταν να κινητοποιηθεί τόσο το συναίσθημα όσο και η λογική των παιδιών. Στο τέλος οι μαθητές/τριες δημιούργησαν τις δικές τους παλέτες συναισθημάτων ορίζοντας το δικό τους χρώμα για κάθε συναίσθημα και κοσμήσαμε την αίθουσά μας.

ΤΟ "Φ" ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ

Εικόνα
  Με αφορμή την αφήγηση του παραμυθιού «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με τα συναισθήματα που δημιουργεί η φιλία και η εξωτερίκευσή τους. Συγκεκριμένα αφού απόλαυσαν το κείμενο ακολούθησε συζήτηση με διάφορες δραστηριότητες με επίκεντρο τα συναισθήματα οι μαθητές/τριες δημιούργησαν ένα συνεργατικό κολάζ. Ο/Η καθένας/μια μαθητής/τρια αποτύπωσε με εικαστικό τρόπο τι είναι η φιλία σε ένα κομμάτι παζλ και στο τέλος τα ενώσαμε όλα μαζί δημιουργώντας έτσι το γράμμα Φ από τη λέξη φιλία και στολίσαμε την πόρτα της τάξης μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

Εικόνα
  Η Β' τάξη επισκέφθηκε τη Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων όπου συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Συγκεκριμένα με την αφήγηση του βιβλίου «Η συμμορία των 11» τα παιδιά συζήτησαν για τον εκφοβισμό, τα όρια του φόβου και την πραγματική φιλία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ακολούθησαν τον ήρωα και μάθανε πώς να θέτουν όρια και να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση για το πώς μοιάζει η φιλία όπου υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες απαντήσεις όπως …με μια μεγάλη καρδιά που όλο μεγαλώνει και μεγαλώνει… ή … σαν ένα αγαπημένο παιχνίδι που είναι δύσκολο να αποχωριστούμε… Τελικά καταλήξαμε πως η φιλία μοιάζει με ένα λουλούδι που ριζώνει μέσα στην καρδιά μας και ανθίζει δίνοντας αγάπη, σεβασμό συνεργασία… Όλα αυτά αποτυπώθηκαν πάνω σε χάρτινες καρδιές και φτιάξαμε τα δικά μας λουλούδια της φιλίας για να στολίσουμε την τάξη μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΒΕΡΕΚΥΝΘΟΣ

Εικόνα
Οι μαθητές/τριες της Β' επισκέφθηκαν το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος και συμμετείχαν στο εργαστήριο κατασκευής κούκλας. Σκοπός των εργαστηρίων είναι τα παιδιά να διευρύνουν τους ορίζοντες μέσω της δημιουργικής διαδικασίας και να ενισχύσουν τη διαφορετική και μοναδική σκέψη τους μέσα από τα εικαστικά. Συγκεκριμένα στο εργαστήρι της κούκλας οι μαθητές/τριες έχοντας ως βασικό εργαλείο τη βελόνα και την κλωστή, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και εξασκούν τη λεπτή τους κινητικότητα διασκεδάζοντας και δημιουργώντας το δικό τους κουκλάκι.